Przygotowanie tykwy do pierwszego użycia
Naczynka drewniane lub ceramiczne nie wymagają wstępnego przygotowania. Inaczej sprawa ma się z materem wykonanym z owocu tykwy. Gdy zakupisz takie naczynko jest ono ciągle surowe, możesz w nim znaleźć pestki owocu i pozostały miąższ. Oto jak wyparzyć i przygotować tykwę przed pierwszym użyciem do picia yerba mate...
1. Wsyp yerbę do naczynka aby wypełnić je więcej niż do połowy. Zalej je do pełna wrzątkiem i odczekaj 24 godziny. Jeśli zauważysz, że część wody odparowała, dolej jej więcej.
2. Po odczekaniu doby pozbądź się zawartości pojemniczka, wyskrob łyżką resztki yerby, pestki owocu tykwy i cokolwiek tam się jeszcze znajduje.
3. Wypłucz porządnie naczynko i już masz tykwę gotową do pierwszego użycia. Pamiętaj: nigdy nie myj tykwy płynem do mycia naczyń!