Herbata czerwona prasowana Pu-Erh Tuocha 100g

Pu-Erh Tuocha 2.jpg
  • nowość
Cena: 33,50 zł 33.50 PLN
Dostępność: produkt dostępny
ilość szt.
Ocena: 0 (Ilość ocen: 0)

Opis

Czerwona herbata prasowana uważana jest za smaczniejszą od tych sypkich. Do jej stworzenia wybiera się najbardziej szlachetny surowiec. Jej smak jest delikatniejszy i nieco słodszy. Herbata taka może przyjąć różną formę. Istnieje Pu-erh sprasowany np. w kształt cegły, dysku, kuli lub gniazda. To gniazdo nazywa się właśnie Tuocha. Tuocha może mieć wagę nawet 3kg, ale na tej stronie oferujemy Ci jeden z najbardziej popularnych rozmiarów, czyli 100g.

Pu-erh... Herbata z tradycją dłuższą niż większość krajów w Europie. Jej historia zaczęła się prawdopodobnie za czasów chińskiej Dynastii Han, ponad 1800 lat temu! To normalne, że w tak długim okresie wytworzyły się przeróżne techniki jej obróbki i składowania. Weźmy na przykład prasowanie herbaty. Po co w zasadzie ją prasować? Otóż w celach transportowych. W starożytnych Chinach istniała droga handlowa o nazwie Szlak Herbaciano-Konny. Przewożono nim Pu-erh z prowincji Yunnan do Tybetu, aby tam wymieniać ją na konie. Worki z tradycyjną herbatą liściastą ulegały czasem uszkodzeniu. Prasowanie wymyślono po to, aby ograniczać straty. Przy okazji okazało się, że tak przetworzona herbata dłużej zachowuje świeżość i smak. Dlatego też prasowane Pu-erh kupimy i dziś, mimo że potrzeba transportowania jej mułami przez górzyste, tybetańskie drogi już dawno zanikła.

Pochodzenie: Yunnan (Chiny)

Wykrusz odpowiednią ilość herbaty z gniazda. Zaparzaj wodą o temperaturze 95°C przez około 3 minuty. Po tym czasie oddziel liście od naparu. Możesz zalewać kilka razy.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl