Kategorie na blogu
Newsletter
Zapisz się do newslettera aby otrzymywać kody rabatowe oraz informacje o promocjach i nowościach w yerbomanii!
Promocje
Rosamonte 1kg
Rosamonte 1kg
33,00 zł 29,00 zł
szt.
Rosamonte despalada 1kg
Rosamonte despalada 1kg
45,00 zł 39,00 zł
szt.
CBSe Frutos Tropicales 500g
CBSe Frutos Tropicales 500g
19,50 zł 16,00 zł
szt.
CBSe Frutos del Bosque 500g
CBSe Frutos del Bosque 500g
19,50 zł 16,00 zł
szt.
CBSe Silueta 500g
CBSe Silueta 500g
19,50 zł 16,00 zł
szt.
Jak wybrać zestaw do Yerba Mate?

Chcesz zacząć swoją przygodę z Yerba Mate, ale nie wiesz, jaki gatunek wybrać i co będzie Ci potrzebne do przygotowania aromatycznego napoju? Specjalnie dla początkujących, przygotowaliśmy szczegółowy poradnik. Krok po kroku, objaśniamy, czym kierować się podczas doboru gatunku Yerba Mate oraz, jak dobrać najlepsze naczynko i profesjonalną bombillę.



Zestaw do Yerba Mate

Czym jest Yerba Mate?

Yerba Mate produkowana jest z liści ostrokrzewu paragwajskiego, którego naturalnym środowiskiem są lasy Ameryki Południowej. Wyjątkowy aromat i działanie tego naparu odkryli Indianie Guarani. Ich plemienna legenda głosi, że ziarenka ostrokrzewu zostały podarowane starcowi z jednej z wiosek, zagubionych pośród południowoamerykańskich lasów, przez boginię księżyca i boginię chmury w podzięce za uratowanie przed jaguarem.

Indianie Guarani odkryli działanie liści ostrokrzewu, które odpędzały zmęczenie i łagodził uczucie głodu. Z parzeniem i piciem Yerby wiązał się cały rytuał. Gospodarz (matero) zaparzał napar w specjalnym naczynku i częstował osoby siedzące w kręgu — w kolejności dostojeństwa w plemieniu (rytuał można porównać do północnoamerykańskiej fajki pokoju).

Do Europy Yerba Mate trafiła w XVI wieku — przywieźli ją hiszpańscy kolonizatorzy. Wyjątkowymi właściwościami Yerby zainteresowali się także jezuici (zajmujący się nawracaniem południowoamerykańskich Indian), którzy z czasem odkryli tajemnicę uprawy ostrokrzewu paragwajskiego (wcześniej liście zbierane były wyłącznie z dzikich roślin).

Obecnie Yerba Mate pozyskiwana jest z ogromnych upraw w Argentynie, Paragwaju i Brazylii. Mieszanki trafiają na rynki całego świata, a wyjątkowe właściwości pobudzające Yerby sprawiają, że napój, dla wielu osób, staje się zdrowszym zamiennikiem kawy.

Susz z liści ostrokrzewu paragwajskiego jest bogaty w wapń, potas, żelazo, magnez, witaminy z grupy B, witaminę A oraz C, co sprawia, że Yerba doskonale uzupełnia codzienną dietę, sprzyja skupieniu, odpręża i zmniejsza uczucie głodu.

Wybór rodzaju Yerby

Na świecie znane jest 180 odmian ostrokrzewu paragwajskiego. Wpływ na smak i aromat naparu ma miejsce uprawy, sposób mielenia oraz produkcji (Yerba coraz częściej jest wzbogacana o dodatki, co łagodzi jej smak lub dodaje naparowi aromatu ziół czy owoców).

Na rynku dostępne są Yerby:

  • argentyńskie,
  • paragwajskie,
  • brazylijskie,
  • urugwajskie.

Argentyńskie gatunki Yerba Mate są dość gorzkie i mają dymny posmak. Szczególnie cenione są one przez miłośników tego naparu, którzy przyzwyczaili się już do charakterystycznej goryczki. Osobom, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z tym napojem, mocny posmak dymny może nieco przeszkadzać. Na początku można zasypywać nieco mniejszą ilość suszu (np. kilka ilość łyżek stołowych) lub słodzić napój stewią.

Dla początkujących dobrym wyborem będą mieszanki suszone powietrzem — w takiej Yerbie nie jest wyczuwalny smak goryczy i dymu. Można także wybierać produkty oznaczone jako „Suave”, które są nieco łagodniejsze.

Paragwajskie gatunki Yerby są mocne, w naparze wyraźnie wyczuwalny jest aromat dymu i goryczy, dlatego przypadają do gustu przede wszystkim degustatorom przyzwyczajonym do smaku ostrokrzewu paragwajskiego. W Paragwaju Yerba Mate podawana jest latem na zimno, jako tzw. terere (wtedy zapach dymu jest mniej wyczuwalny).

Brazylijska Yerba Mate to m.in. susze sprzedawane pod nazwą „chimarrao”. Mają one postać drobno zmielonego pyłu (proszek najczęściej jest zielony). W Brazylii produkowana jest także klasyczna Yerba z dużymi listkami i krojonymi patyczkami (nie mielona), którą producenci paczkują bezpośrednio po zebraniu. Brak suszenia dymem gwarantuje łagodny smak (bez charakterystycznej goryczki).

Ostrokrzew nie rośnie na terenie Urugwaju, ale kraj ten sprowadza susz z państw ościennych (głównie z Brazylii) i zajmuje się produkcją oraz eksportem mieszanek. Yerba Mate wyprodukowana w Urugwaju najczęściej oznaczona jest jako TIPO PU1. Jest to drobno zmielony susz bez patyczków, który pozwala przygotować napar z lekką goryczką, ale bez charakterystycznego aromatu dymnego.

Dla początkujących doskonale sprawdzą się:

Osoby przyzwyczajone do charakterystycznego gorzkiego smaku Yerby, mogą wybierać mocniejsze mieszanki produkowane z samych listów ostrokrzewu (tzw. Sin Palo/Despalada) lub klasyczne odmiany paragwajskie (PajaritoColon Especial lub La Rubia).

Zestaw do picia Yerby - naczynie z tykwy i metalowa bomtilla

Wybór naczynia

Zaparzanie i podawanie Yerba Mate wymaga zgromadzenia potrzebnych akcesoriów. Podstawą takiego zestawu są naczynka. Na rynku dostępne są:

Tykwy – lekkie i wytrzymałe

Indianie Guarani, do sporządzania i podawania Yerba Mate, wykorzystywali zdrewniałe owoce tykwy. Gdy chcesz, aby picie napoju z ostrokrzewu paragwajskiego stało się prawdziwym rytuałem, oryginalna tykwa sprawdzi się znakomicie. Ścianki owocu doskonale wspomagają proces parzenia (wchłaniają esencję z naparu). Klasyczne naczynia mają pojemność 150–350 ml, ale z powodzeniem można znaleźć także dużo większe tykwy (500 ml).

Zestaw do Yerba Mate z tykwą i metalową bombillą

Naczynka z tykwy są lekkie, delikatne i bardzo dobrze utrzymują ciepło po zalaniu mieszanki wodą. Tykwa nie parzy rąk, ale bardzo przyjemnie je rozgrzewa, dlatego doskonale sprawdzi się na chłodne zimowe wieczory. Dużą zaletą tykwy jest także jej wytrzymałość — takie naczynko nie rozbije się podczas upadku.

Tykwa wymaga odpowiedniej pielęgnacji, aby nie pojawiła się w niej pleśń. Naczynko należy regularnie suszyć (najlepiej co 1–2 dni).

Naczynka drewniane – nadaj esencji wyjątkowego aromatu

Drewniane naczynka do Yerba Mate staną się prawdziwą ozdobą domowej kuchni, ponieważ często są okuwane i pięknie rzeźbione. Drewno chłonie esencję, dlatego parzona Yerba nabiera lekkiego aromatu.

W oryginalnej wersji, produkuje się je z drewna drzewa Palo Santo (Święty Pień) porastającego lasy Ameryki Południowej. Wyróżnikiem drzewa jest to, że potrafi, nawet w kilka lat po ścięciu, wydzielać żywicę i zasklepiać pęknięcia. Właściwości te można zauważyć również w drewnianych naczynkach do Yerby — pęknięcia mogą same się zregenerować (gdy naczynko jest okute zewnętrzną warstwą).

Drewniane naczynka najczęściej mają pojemność od 100 do 200 ml. Drewno należy często suszyć, aby w środku nie pojawiła się pleśń (co około 2–3 dni). Wyjątkiem jest wspomniane Palo Santo, którego żywica stanowi naturalną ochronę przed pleśnią. Dzięki temu wystarczy je suszyć raz na 1-2 tygodnie, a i tak będzie służyć latami.

Naczynka ceramiczne – uniwersalne i praktyczne

Yerba Mate można parzyć i podawać także w naczynkach ceramicznych. Są one praktyczne, ponieważ nie wymagają żadnej szczególnej pielęgnacji. Można je myć w zmywarce, nie trzeba ich suszyć, a ceramika nie zmienia swojego wyglądu.

Takie naczynka wyróżniają się zróżnicowanymi pojemnościami (najpopularniejsze mają 150–300 ml) i bardzo bogatym wzornictwem.

Słabszą stroną jest to, że ceramiczne ścianki w żaden sposób nie nadają smaku parzonemu naparowi, szybko się nagrzewają i nie utrzymują ciepła.

Wybór bombilli

Do picia Yerba Mate służy specjalna rurka, czyli bombilla. Pozwala ona pić napar bez listków i gałązek (suszu). Bombillę należy dobrać do pojemności naczynka, ponieważ nie może być ona za krótka lub za długa. Do małych naczynek (150–200 ml), sprawdzi się rurka 15-17 cm. Do naczynek o pojemności od 300 ml, lepiej wybrać dłuższą bombillę (co najmniej 18 cm). Warto także pamiętać, aby do delikatnych naczynek z tykwy wybierać lżejsze rurki, a cięższe zarezerwować do drewnianych i ceramicznych.

Na rynku dostępne są bombille niklowane, wykonane ze stali nierdzewnej oraz alpaka. Rurki niklowane są lekkie i tanie, ale już po około 6 miesiącach mogą się zniszczyć. Stal nierdzewna i stop alpaka są bardzo trwałe, dlatego staną się inwestycją na dłuższy czas.

Fani klimatów ekologicznych mogą wybrać naturalną bombillę z bambusa, która jest niedroga i dobrze sprawdzi się do delikatnych naczynek z tykwy.

Zestaw do Yerba Mate z bambusową bombillą

Podczas doboru bombilli, warto zwrócić uwagę także na filtr, który pozwala pić czysty napar (bez proszku, liści i gałązek). Do klasycznej Yerby sprawdzą się rurki z filtrem łyżeczkowym lub sprężynkowym. W przypadku, gdy wybieramy gatunek z dużą ilością proszku (np. brazylijskie „chimarrao”), lepiej zainwestować w bombillę z dużym filtrem w kształcie dysku (tzw. bombę), czy też bombillę z podwójnym lub potrójnym filtrem.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl