Jak zaparzyc Yerba Mate?
Do przygotowania napoju potrzebujesz:
- yerba mate,
- matero, czyli naczynko do picia (te tradycyjne wykonane są z owocu tykwy lub drewna, ale możesz posłużyć się też naczyniem ceramicznym lub zwykłym kubkiem),
- bombillę, czyli metalową lub bambusową rurkę zakończoną filtrem,
- termos, dzięki któremu woda zachowa idealną temperaturę około 70-80°C...
1) Wsyp yerba mate do swojego naczynka - około połowę jego objętości.
2) Wsadź bombillę (czyli specjalną rurkę zakończoną filtrem) w puste miejsce w naczynku, tak aby jej koniec dotykał dna.
3) Wlej nieco wody do środka i poczekaj kilka minut, aż wsiąknie ona w liście. Pamiętaj aby woda, której używasz do picia mate miała 70-80°C. Nigdy nie zalewaj yerby wrzątkiem!
4) Dolej więcej wody i już możesz rozkoszować się swym napojem. Ten sam susz możesz zalewać tak długo, jak yerba zachowuje swój smak. Z reguły jest to 5 do 8 zalań.