Wszystko na temat CATUABA
Zagłebiając się w skład niektórych ziołowych mieszanek yerba mate, natkniesz się czasem na tajemniczą "catuabę" (lub "katuabę"). Znajdziesz ją między innymi w organicznej yerbie La Potente, produkowanej przez paragwajskie FeDe. Czym jest ta mało znana u nas roślina? Jakie ma właściwości i dlaczego jest tak bardzo polpularna w miejscu, z którego pochodzi?
Catuaba jest w zasadzie produkowana z kilku roślin. Najczęściej jest to wysuszona kora drzew Trichilia catigua i Erythroxylum vaccinifolium. Czasem dodaję się innych roślinnych składników. Została odkryta przez Indian z plemienia Tupi, a jej nazwa w języku Guaranów oznacza "to, co daje Indianom siłę". W Brazylii catuaba jest popularnym afrodyzjakiem i naturalnym lekiem na potencję. W regionie Minas Gerais funkcjonuje nawet żartobliwe powiedzenie: "Przed sześćdziesiątką, ty jesteś ojcem. Po sześćdziesiątce, catuaba jest ojcem."
na zdjeciu: catuaba - kora
Catuaba to jednak coś więcej niż tylko afrodyzjak. Jako pozostałe skutki spożywania tego zioła wymienia się: poprawę koncentracji, stymulację pracy układu nerwowego i wspomaganie odporności organizmu. Używa się jej także jako środka poprawiającego samopoczucie i w walce ze stresem. Badania przeprowadzone w 1992 przez japońskich naukowców sugerują, że alkaloidy zawarte w catuabie działają przeciwwirusowo i zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych1. Mnogość pozytywnych efektów wynikających ze spożywania catuaby sprawia, że często używana jest ona w medycynie naturalnej i coraz chętnięj jest brana pod lupę przez środowiska naukowe. Jej popularność rośnie i dociera ona do coraz większej ilośći miejsc na świecie.
Jak stosować catuabę? Wystarczy łyżeczka na szklankę naparu. Aby w pełni wykorzystać jej właściwości, należy gotować ją przez kilka minut na wolnym ogniu. Pierwsze efekty przychodzą po około 20 minutach od wypicia. Jeśli chcesz, możesz również dodać ją do swojej yerby lub kupić gotową mieszankę (np. wspomniane La Potente). W temperaturze wody niższej niż 100°C, substancje zawarte w korze uwalniają się wolniej, ale na pewno jest to dużo wygodniejsze :)
na zdjeciu: zaparzanie catuaby
1) Manabe H, Sakagami H, Ishizone H, et al. (1992). "Effects of Catuaba extracts on microbial and HIV infection"