Koktajl “Carlos Gardel”
Nazwe nadano mu na cześć kompozytora tanga argentyńskiego o tym samym nazwisku.
Składniki :
20 ml wódki
napar z mate (schłodzony)
sok pomarańczowy (w proporcjach 50/50)
+ kilka kropel soku z cytryny (albo limonki)
Smacznego!
Manhattan Mate - pierwowzór jest robiony z whisky, wermutu i gorzkiego syropu bitter. W naszym Manhattan Maté
bitter zastąpi yerba.
Aby zrobić « bitter-maté », wystarczy zagotować yerbę z cukrem w takiej proporcji aby uzyskać gęsty syrop.
Uwaga z ilością : do przygotowania drinka potrzebujemy nie więcej jak 10-15 kropel « mikstury ».
Składniki (ilość dla dwóch osób):
80ml whisky
30ml czerwonego wermutu (Martini, Cinzano)
10-15 kropel skarmelizowanego syropu z maté
Dobrze jest przygotować drink w shakerze. Powyższe składniki muszą być wymieszane z lodem, ale serwowane bez
niego.
Miłej degustacji !
-Bees Knees - Oryginał jest robiony z ginu, soku z cytryny i miodu, natomiast nasza alternatywa będzie zawierała
syrop miodowy z Yerbą Mate.
Składniki :
60 ml ginu
20 ml soku z cytryny
20 ml syropu miodowego z yerbą mate*
skórka z cytryny dla dekoracji
Do shakera wypełnionego lodem wlewamy wszystkie składniki i energicznie wstrząsamy przez około 20 sekund.
Przelewamy używając sitka do wcześniej schłodzonego kieliszka. Dekorujemy skórką z cytryny.
*Jak zrobić syrop?
Zaparzamy mocny wywar z yerby i przecedzamy do małego rondelka, dodajemy jedną szklankę miodu. Gotując na
średnim ogniu, ubijamy aż miód się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i studzimy do temperatury pokojowej, około 30
minut. Syrop może być przechowywany w hermetycznym pojemniku w lodówce do ok. 2 miesiące.
-Maté-me, por favor - popularny brazylijski drink, który składnikami i sposobem przygotowania trochę przypomina
drink caipiroska (tak, to nie caipirinha
).
20ml wódki
1 limonka
2 łyżeczki cukru (może być brązowy, wtedy nawet lepiej)
200ml naparu z mate
kostki lodu (tyle ile zmieści się w szklance)
Drink tradycyjnie przygotowuje się od razu w szklance – najpierw ucieramy limonkę z cukrem, potem dodajemy
yerbę, mieszamy i dodajemy lód.
Można go również zrobić w shakerze – najpierw trzeba utrzeć limonkę z cukrem, a następnie przełożyć wszystkie
składniki do shakera lub dużego słoika, potrząsnąć intensywnie, następnie przełożyć do szklanki. Zaletą tej metody
jest to, że wszystkie składniki drinka są dokładnie wymieszane.
Ważne jest to jak pokroimy limonkę: dzielimy ją na 8 części – najpierw odcinamy skórkę (zieloną i białą część) u góry
i na dole limonki, potem przecinamy limonkę na pół wzdłuż. Każdą połówkę znowu przecinamy na pół wzdłuż. Ostrym
nożem wycinamy biały środek. Każdą z części przecinamy na pół wszerz – powinno być 8 części. Z tak przekrojonej
limonki najłatwiej jest wycisnąć sok. Wycięcie białego środka i odcięcie białej skórki z dołu i góry limonki naprawdę
robi różnicę. Jeśli zostawicie tę skórkę to drink będzie bardziej gorzki. Zdrówko !