Kategorie na blogu
Newsletter
Zapisz się do newslettera aby otrzymywać kody rabatowe oraz informacje o promocjach i nowościach w yerbomanii!
Czwartkowy cykl drink-mate

Koktajl “Carlos Gardel” - nazwe nadano mu na cześć kompozytora tanga argentyńskiego o tym samym nazwisku. 💃💃💃

Składniki :

🍸20 ml wódki ☠️

🍸napar z mate (schłodzony) 

sok pomarańczowy (w proporcjach 50/50) 🧉

+ 🍊 🍸kilka kropel soku z cytryny (albo limonki) 🍋

Smacznego!

 

 

Manhattan Mate - pierwowzór jest robiony z whisky, wermutu i gorzkiego syropu bitter. W naszym Manhattan Maté
 
bitter zastąpi yerba.
 
Aby zrobić « bitter-maté », wystarczy zagotować yerbę z cukrem w takiej proporcji aby uzyskać gęsty syrop.
 
Uwaga z ilością : do przygotowania drinka potrzebujemy nie więcej jak 10-15 kropel « mikstury ».
 
Składniki (ilość dla dwóch osób):
 
80ml whisky
 
30ml czerwonego wermutu (Martini, Cinzano)
 
10-15 kropel skarmelizowanego syropu z maté
 
Dobrze jest przygotować drink w shakerze. Powyższe składniki muszą być wymieszane z lodem, ale serwowane bez
 
niego.
 
Miłej degustacji ! 😊
 
 
-Bees Knees - Oryginał jest robiony z ginu, soku z cytryny i miodu, natomiast nasza alternatywa będzie zawierała
 
syrop miodowy z Yerbą Mate.
 
Składniki :
 
60 ml ginu
 
20 ml soku z cytryny
 
20 ml syropu miodowego z yerbą mate*
 
skórka z cytryny dla dekoracji
 
Do shakera wypełnionego lodem wlewamy wszystkie składniki i energicznie wstrząsamy przez około 20 sekund.
 
Przelewamy używając sitka do wcześniej schłodzonego kieliszka. Dekorujemy skórką z cytryny.
 
*Jak zrobić syrop?
 
Zaparzamy mocny wywar z yerby i przecedzamy do małego rondelka, dodajemy jedną szklankę miodu. Gotując na
 
średnim ogniu, ubijamy aż miód się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i studzimy do temperatury pokojowej, około 30
 
minut. Syrop może być przechowywany w hermetycznym pojemniku w lodówce do ok. 2 miesiące.
 
 
                                                
 
-Maté-me, por favor - popularny brazylijski drink, który składnikami i sposobem przygotowania trochę przypomina
 
drink caipiroska (tak, to nie caipirinha 😉).
 
🧉 20ml wódki
 
🧉 1 limonka
 
🧉 2 łyżeczki cukru (może być brązowy, wtedy nawet lepiej)
 
🧉 200ml naparu z mate 😉
 
🧉 kostki lodu (tyle ile zmieści się w szklance)
 
Drink tradycyjnie przygotowuje się od razu w szklance – najpierw ucieramy limonkę z cukrem, potem dodajemy
 
yerbę, mieszamy i dodajemy lód.
 
Można go również zrobić w shakerze – najpierw trzeba utrzeć limonkę z cukrem, a następnie przełożyć wszystkie
 
składniki do shakera lub dużego słoika, potrząsnąć intensywnie, następnie przełożyć do szklanki. Zaletą tej metody
 
jest to, że wszystkie składniki drinka są dokładnie wymieszane.
 
Ważne jest to jak pokroimy limonkę: dzielimy ją na 8 części – najpierw odcinamy skórkę (zieloną i białą część) u góry
 
i na dole limonki, potem przecinamy limonkę na pół wzdłuż. Każdą połówkę znowu przecinamy na pół wzdłuż. Ostrym
 
nożem wycinamy biały środek. Każdą z części przecinamy na pół wszerz – powinno być 8 części. Z tak przekrojonej
 
limonki najłatwiej jest wycisnąć sok. Wycięcie białego środka i odcięcie białej skórki z dołu i góry limonki naprawdę
 
robi różnicę. Jeśli zostawicie tę skórkę to drink będzie bardziej gorzki. Zdrówko !
 
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl