Yerba Mate - elixir młodości
Jednym z bardziej charakterystycznych i szeroko zachwalanych właściwości yerba mate jest jej działanie
antyoksydacyjne. Odpowiedzialne za tę charakterystykę są polifenole, antyoksydanty których jest w
yerbie więcej niż w zielonej herbacie czy niektórych odmianach jabłek. Czym one są, co to oznacza dla naszego organizmu i jak pić yerbę aby w pełni korzystać z ich dobroczynnego wpływu, dowiecie się w tym artykule.
Przeciwutleniacze te (np. kwas galusowy czy chlorogenowy) chronią komórki organizmu przed
niszczącym wpływem wolnych rodników, powodujących przedwczesne starzenie się organizmu i rozwój
chorób przewlekłych. Antyoksydanty wykazują również działanie antyrakowe i przeciw mutagenne.
Ilex paraguariensis wzbudza coraz większe zainteresowanie naukowców, ponieważ substancje w niej
zawarte zmniejszają ryzyko nowotworów. Według specjalnie opracowanego współczynnika ORAC (Oxygen Radical
Absorbance Capacity), określającego zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu w 100 gramach
próbki, opracowanego przez Krajowy Instytut ds. Procesu Starzenia w USA, yerba mate posiada ok. 5102
jednostek potencjału antyoksydacyjnego, co stawia ją na całkiem wysokiej pozycji na liście
innych produktów zalecanych do spożywania za względu na dużą zawartość
przeciwutleniaczy roślinnych. Co prawda nie ma ona tak wysokiego wskaźnika jak cynamon, jednak
przewyższa w tym względzie np. zieloną herbatę i niektóre odmiany jabłek. Wyciąg z ostokrzewu
paragwajskiego byłby więc naturalnym eliksirem odmładzającym.
Artykuł spożywczy | Dawka lub porcja | Potencjał antyoksydacyjny dawki/porcji |
cynamon, zmielony | 100 g | 267 536 |
aronia czarna (Aronia Melanocarpa) | 100 g | 16 062 |
czarna jagoda (leśna) | 1 filiżanka | 13 427 |
borówka wysoka (uprawiana) | 1 filiżanka | 9 019 |
żurawina (jagody nieprzetworzone) | 1 filiżanka | 8 983 |
karczoch zwyczajny (środkowa część warzywa) | 1 filiżanka, ugotowane | 7 904 |
jeżyna (uprawiana) | 1 filiżanka | 7 701 |
śliwka (węgierka suszona) | 1/2 filiżanki | 7 291 |
malina | 1 filiżanka | 6 058 |
truskawka | 1 filiżanka | 5 938 |
jabłko (odmiana Granny Smith) | 1 jabłko | 5 381 |
yerba mate | 100 g | 5 102 |
orzechy pekany (orzesznik jadalny) | 1 uncja | 5 095 |
czereśnia (czereśnia dzika) | 1 filiżanka | 4 873 |
śliwka czarna, świeża | 1 owoc | 4 844 |
śliwka | 1 owoc | 4 118 |
jabłko odmiany Gala | 1 jabłko | 3 903 |
czekolada gorzka, uszlachetniona | 1 czekoladka | 3 040 |
herbata zielona | 100 g | 2 701 |
Jednakże trzeba mieć na uwadze iż wysoka zawartość polifenoli w yerbie nie gwarantuje całkowitego ich
przyswojenia po wypiciu jednego matero. Badania pokazują, że to tradycyjny sposób picia yerby
(polegający na zalewaniu tych samych liści kolejnymi porcjami gorącej wody), pozwala na skuteczne
wyciągnięcie z nich wszystkich przeciwutleniaczy. Byłaby to więc metoda picia najbardziej zalecana dla
tych, którzy liczą na jej korzystne właściwości odmładzające.
Zdolności przeciwutleniające yerby mogą zostać również wzmocnione podczas procesu produkcji (co
jest związane m.in. z długością leżakowania, ale jest to, ze względu na obszerność tematu, wątek do
rozwinięcia w osobnym artykule). Drugim sposobem na ich zwiększenie jest mieszanie yerby z ziołami
takimi jak mięta zwyczajna i pieprzowa (jak choćby Amanda-Compuesta-Hierbas), czy melisa (Mate-Green-Detox).
Żądnych dodatkowej, popartej naukowymi faktami wiedzy na temat przeciwutleniającego działania yerby,
zapraszamy do zapoznania się z artykułem opublikowanym przez Uniwersytet w Illinois, porównujący
właściwości antyoksydacyjne zielonej herbaty, yerby i afrykańskiej rośliny Ardisia Compressa. W
zestawieniu yerba bynajmniej nie wypada blado 😉 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15161234/ (dostęp do źródła płatny 😉)